Een database is een geordende verzameling van gegevens. Voor het "Fietsen en Beklimmingen" project zijn de data ontleend aan websites, die zich geheel hebben toegelegd op het fietsen. In de ontwikkeling van deze sites is veel tijd en energie gaan zitten. Deze websites zitten boordevol nuttige informatie over de beklimmingen. Het is dan ook logisch om binnen dit project terug te verwijzen naar de bronnen.
Heuvelsfietsen
Dit naslagwerk voor alle Nederlandse klimliefhebbers is een uniek project van Wouter Greuell. Hij heeft er een levenstaak van gemaakt alle beklimmingen in Nederland in kaart te brengen. De klimmen zijn op zwaarte gerangschikt aan de hand van de KIP index (kliminspanningspunten), die Wouter zelf gedefinieerd heeft. De methodiek wordt op de site wetenschappelijk toegelicht. Het is logisch, dat Zuid-Limburg de boventoon voert. Maar onderschat niet de heuvels rondom Nijmegen en Arnhem. Ook daar zijn tochten uit te zetten, waar je met gemak de 1.000 hoogtemeters overschrijdt. Een mooie afsluiting vormt het overzicht Rest van Nederland. Wie had gedacht, dat een duin bij Schoorl, een vuurtoren op Vlieland en een vuilnisberg in Drenthe samen een top-3 zouden vormen?
Klimtijd
De heuvels in Nederland vormen de basis van de website van wielerliefhebbers Martijn en Rogier. Daarnaast hebben zij hun pedalen laten ronddraaien in Belgie, Frankrijk, Zwitserland en Italie. Toppers als de Alpe d'Huez, Mont Ventoux en de Stelvio ontbreken niet. Klimtijd heeft een eigen index gemaakt in de vorm van klimpunten. Elke Nederlandse klim wordt bovendien in zwaarte vergeleken met de Keutenberg. Voor Belgie is de Redoute de maatstaf. En in de Alpen vormt de Alpe d'Hueze de vergelijkingsbasis. Het aantal beschreven klimmen nadert al de 1.000.
Quaeldich
Wie een beklimming ziet als een kwelgeest, is bij de Duitse site quaeldich.de aan het goede adres. Beklimmingen heten hier Pässe. In het Nederlands betekent een pas een bergovergang. Dat moeten we niet letterlijk nemen, want quaeldich laat ook enkele uitdagende doodlopende klimmen zien. De website wordt gerund door Jan Sahner, maar heeft meer het karakter van een publieksforum, omdat iedereen er zijn bijdragen mag posten. Elke beklimming heeft punten voor het aangezicht en voor de zwaarte. Deze puntentoekenningen zijn subjectief, omdat iedereen op een schaal van 1 tot 5 mag stemmen. Daarbij telt de stem van de schrijver wel vijfmaal. Quaeldich probeert het subjectieve te omzeilen met de invoering van een objectieve QDH index. Groot pluspunt van quaeldich is, dat de beklimmingen op een geografische kaart aangeklikt kunnen worden. Keuze is er genoeg - de database bevat al bijna 5.000 klimmen. Daaronder ook een flink aantal in Zuid-Limburg.
Strava
Welke fietser kent Strava niet? Het is de oplossing voor het voorbereiden en registreren van fietstochten. Wat Strava niet doet is het beschrijven van beklimmingen. Wel is Strava groot in het vastleggen van heuvels in de vorm van segmenten. Iedereen mag segmenten definieren. De populariteit van Strava heeft er toe geleid, dat er voor een en dezelfde beklimmingen meerdere segmenten gemaakt zijn, die elkaar overlappen. Wat wij gedaan gedaan hebben is per beklimming het meest passende Strava segment uit te zoeken en de overige buiten beschouwing te laten. Onze links verwijzen direct naar het Strava segment en laat de Strava ranglijsten zien. Als je zelf als Strava gebruiker ingelogd bent, dan zie je direct ook je eigen resultaten op de desbetreffende klim.