Het Adobe programma Photoshop bestaat uit 2 onderdelen - Foto Editor en een Organizer), die feitelijk los van elkaar werken. Met de Foto Editor kan je een afbeelding op alle mogelijke manieren bewerken. Minder omvangrijk, maar minstens zo belangrijk is de Organizer. Hiermee organiseer je je fotobestanden. Dit artikelen geeft een introductie van de Organizer en is gebaseerd op versie 14.
Aanmaken van een catalogus
Voordat een mediabestand geïmporteerd kan worden, is het nodig eerst een catalogus aan te maken. Dit gebeurt via Bestand > Catalogi beheren. Standaard stelt Organizer al 2 catalogi voor: Mijn catalogus en (je eigen naam). Het staat vrij om een catalogus met een andere naam te maken. Het is wel verstandig om je te beperken tot 1 catalogus. Je kunt later namelijk niet tussen 2 verschillende catalogi gegevens uitwisselen.
De database wordt opgeslagen onder C:\ProgramData\Adobe\Elements Organizer\Catalogs\(naam catalogus)\catalog.pse14db. Aan de naam is te zien, dat voor elke nieuwe versie van Photoshop Elements een nieuwe database wordt aangemaakt.
Foto’s importeren en organiseren
- Windows maakt voor elke gebruiker een aantal systeemmappen aan zoals Afbeeldingen, Documenten, Muziek en Video’s
- Maak in de map Afbeeldingen de submap Archief aan. Hierbinnen is het aanmaken van een structuur vrij, maar het meest voor de hand ligt een chronologische mappenstructuur. Dat betekent onder Afbeeldingen/Archief een submap jjjj (jaar) en daaronder naar keuze een onderverdeling naar maand of datum. Gebruik hiervoor altijd de notatie jjjj-mm(-dd), zodat de sortering op tijdsvolgorde geschiedt.
- Upload de gewenste foto’s van bijvoorbeeld een camera naar de gewenste map. Meestal hebben de bestandsnamen de prefix DSCF gevolgd door een getal. Ook voor de individuele foto’s is het beter de datum in de bestandsnaam terug te laten komen. Vervang in de bestandsnamen DSCF door jjjjmmdd.
- Vaak zal een foto in de Editor bewerkt worden. Laat van de aangepaste foto de bestandsnaam eindigen op een a (van aangepast). Letter eventueel door als er nog meer versies gemaakt worden. Als het formaat aangepast wordt, eindig dan de naam van het bestand met bijvoorbeeld het aantal horizontale pixels.
- Zijn de foto’s van een sessie allemaal bewerkt, importeer ze dan in de Organizer. Klik linksboven op Importeren en kies voor Uit bestanden en mappen. Selecteer de gewenste map(pen). Je mag ook op de hoofdmap Archief klikken. Standaard worden ook de foto’s uit submappen opgehaald. Selecteer met CTRL<A> alle foto’s en klik op Media ophalen. De mediabestanden worden nu geïmporteerd. Bestanden, die al eerder geïmporteerd of bewerkt zijn, worden automatisch overgeslagen.
- Na het importeren begint het analyseren van de gezichten in de catalogus, indien dat is ingesteld. Aan reeds bekende gezichten wordt automatisch een naam toegekend. Houd de onderste regel in de gaten voor de status. Dit proces kan een tijd duren.
- Nu kan het proces van indelen naar diverse dimensies beginnen. Dit is een tijdrovend karwei, maar je plukt er later wel de vruchten van.
Indelen in catalogus naar dimensies
De foto’s in de catalogus kunnen ingedeeld en beheerd worden naar diverse dimensies:
- Albums
- Mappen
- Personen
- Lokaties
- Gebeurtenissen
- Sleutelwoord
- “Smart” sleutelwoorden
- Fotostapels
- Versienummers
- Waardering
Alle indelingen kunnen in een batch gedaan worden door een aantal afbeeldingen te selecteren en vervolgens naar de indeling toe te slepen.
Personen
Personen worden via gezichtsherkenning ingedeeld. De gegevens worden als .json bestanden opgeslagen in de map C:\ProgramData\Adobe\Elements Organizer\Catalogs\(naam catalogus)\FaceAnalysis\json
Waardering
Voordat je sterren gaat toekennen aan de foto’s uit je verzameling, is het gewenst eerst te definiëren, waar elke ster voor staat. De indeling kan er bijvoorbeeld zo uit zien:
- Originelen van bewerkte foto’s
- Bewaren
- Publiceerbaar
- Goede foto’s – geschikt om in foto album te plakken of om op een website te plaatsen
- Super foto’s – goed genoeg om als screensaver te gebruiken
{snippet voettekst-algemeen}